subota, 13. kolovoza 2011.

Siverić


Sjeveroistočno od Drniša u podnožju planine Promine smješten je Siverić. U Siverić mi je uvijek drago doći srdačnim, dragim ljudima koji uvijek znaju napraviti feštu. 
Siverić
Prvi pisani dokument iz povijesti Siverića nalazi se 1371. godine gdje se naziva "villa Siverichi in pole". 

Siverichi in pole

Tragove naseljenosti ovdje otkrivaju ostaci dviju crkava na uzvisini Cecela, pa iako se vremenom smještaju u srednji vijek, može se očekivati i još jedan stariji sloj, jer je pronađeno nekoliko ulomaka s rimskim natpisima.
Cecela
Najintezivniji razvoj Siverića veže se uz rad rudnika mrkog ugljena. Promina je naime jedina planina u Dalmaciji bogata rudama. Prvu eksplaoataciju mrkog ugljena u rudniku u Siveriću započela je bečka tvrtka 1834. godine, a talijansko društvo iz Torina kupuje ga 1873. godine. Uskoro se Siverić povezuje željezničkom prugom do Splita i Šibenika, te dobiva i hidroelektranu na Roškom slapu, pa je već 1911. godine dobio električnu struju. Siverić je u to vrijeme bio, uz istarski Labin, najznačajniji rudnik uglja u Austro-Ugarskoj, a također i najrazvijenije industrijsko središte u Dalmaciji. Imao je sve sadržaje grada: hotel, kino dvoranu, teatar, dom kulture, limenu glazbu, nogometni klub, ambulantu, školu, crkvu, sve do 1953. godine je bio općina tj. kako su ga zvali gradić Peyton. Imao je svog umjetnika, poznatog glazbenog skladatelja Krstu Odaka čija umjetnička ostavština broji više od 80 opusa.
Stara škola
Željeznička stanica
Limena glazba osnovana je 1924. godine i svake godine na blagdan Sv. Barbare zaštitnice rudara, ujutro bi glazbari svirali budnicu kroz Siverić, a kasnije bi odlazili u crkvu Sv. Petra Apostola. 

Današnja crkva Sv. Petra Apostola se u Siveriću prvi put spominje 1574. godine. Početkom 20. stoljeća je sagrađena i mala kapelica posvećena Sv. Nedjeljici. U župi je trenutno vrlo aktivni župnik Fra Stjepan Matić pokrenuo list "Siverić"  koji izlazi već 10 godina, a koji nije samo župni list, već kreira i širi mnoge vrijednosti koje se odnose na ukupno nacionalno biće, i koji više sliči na zbornike koji imaju trajnu vrijednost,  i koje njegovi čitatelji u domovini i dijaspori, čuvaju u svojim bibliotekama.
Crkva Sv. Petra
Siverić je također kao i Drniš teško stradao u Domovinskom ratu, mržnja prema svemu hrvatskom ovdje je pokazala svoje okrutno lice. Može li se vratiti život u ova mjesta?
Stepenice u kamenoj litici
Ima nade! Evo jedan svjetli primjer koji raduje. Miroslav Lilić, čovjek kojeg u svijetu medija ne treba posebno predstavljati, a koji je rodom iz Siverića, krenuo je obnoviti zapaljenu obiteljsku kuću, a onda nastavio sa pojatom, ognjištem, okolišem i ponijet emocijama i vezanosti za ovaj kraj nastavio uređivati imanje, te ga doveo do luksuzno uređenog prostora, pa cijelo imanje od 14000m2 danas izgleda savršeno: bazen s jacuzzijem pod prominskom liticom, sjenica s vrtnom garniturom, tenisko igralište, teren za balote,sve je pod prominskim  stijenama povezano malim prolazima sa kamenim stepeništima, ograđeno kamenim zidom, u svakoj škrapi je jedna autohtona biljka, tu su voćnjaci: masline, smokve, bajami..., tu je povrtnjak, travnjak...tome još  treba dodati 12000 m2 mladog vinograda, pa možemo reći da ima sve što može poželjeti jedan bogati gost.
Obnovljena kuća M.Lilić
Pa eto, od želje da se obnovi očevina, došao je do ideje da imanje ponudi u najam turistima. Cijelo imanje daje se u najam jednoj obitelji (u kući ima mjesta za 8 ljudi), koji se koriste svime što imanje pruža i takav oblik turističke potrošnje najčešće koriste bogati Englezi, i izrazito su zadovoljni, te će ovo vjerojatno biti poticaj da se u ovom kraju razvije elitni turizam. Blizina Nacionalnog parka Krka, planina Promina za ljubitelje planinarenja, svega 20-tak minuta do Šibenika i Vodica, sve to može biti interesantna turistička ponuda.
Bazen na imanju - ispod kamene litice
Već vidim da se budi entuzijastički duh koji je ostao u ovim ljudima, jer čujem ih na feštama kako sviraju i pjevaju, stvara se ideja!