petak, 5. kolovoza 2011.

Knin

Priče o Kninu sjetimo se barem jednom godišnje, barem na današnji dan kada slavimo Dan pobjede, barem kada priznamo da je Oluja naša najblistavija pobjeda, kojom je Hrvatskoj vraćena sloboda, te je konačno mogla živjeti svoj dugo sanjani san o samostalnosti.
Knin
Upravo je Knin mjesto na kojem su se u povijesti i odigrali sudbonosni događaji koji su doveli do gubitka hrvatske samostalnosti. U legendi o smrti kralja Dmitra Zvonimira kaže se da su ga ubili njegovi podanici. Zvonimir je, prema legendi, u trenutku smrti prokleo Hrvate da više nikada neće imati vladara svoje krvi. Glavni uzrok ovakvog gubitka hrvatskog narodnog kraljevstva su nesloga, zavist i krvavo gloženje najodličnijih hrvatskih sinova, kojima su još uvijek bili plemenski interesi važniji od narodnih.
Natpisi i ulomci iz srednjeg vijeka
Rastuži zato i činjenica da se među hrvatske sinove opet unosi nesloga, zavist i gloženje, opet se unosi namjerna sumnja u vrijednost Oluje, kada se pobjednici moraju osjećati poraženima, jer, dok se Oluja slavi kao pobjednička akcija, njezin odličan zapovjednik i hrvatski heroj Ante Gotovina  čami u zatvoru! Ako je povijest učiteljica života, možemo li što iz nje naučiti!

Ali, dođimo u Knin barem na današnji dan, u ovaj grad koji nazivamo hrvatskim kraljevskim gradom.
Pogled na Tvrđavu iz grada
Grad Knin se nalazi nedaleko od izvora rijeke Krke, u podnožju najviše planine u Hrvatskoj, Dinare, na križanju putova između unutrašnjosti i mora, pa je često i nazvan Ključem Hrvatske ili Vratima Dalmacije. Planinski predjeli u kojima se Knin nalazi, ispresjecani su mnogim plodnim poljima, uz obilje vode iz mnogih rijeka i rječica koje tuda protječu.
Knin
Dinara
Krčić
Grad Knin obiluje i kulturno povijesnim spomenicima.

Najuočljivija je Kninska tvrđava, koja se počela graditi u 9. stoljeću za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Knin se upravo i razvio kao utvrđenje na brdu Spas i imao je izuzetan strateški značaj kontrole okolnog prostora, te su ga mnogi hrvatski kraljevi koristili kao povremenu prijestolnicu, dok ga je Kralj Dmitar Zvonimir pretvorio u stalnu prijestolnicu. U tom vremenu je ovdje osnovana i Kninska biskupija, a biskup nosi naslov Hrvatski biskup, čije se ovlasti protežu do Drave. Povijest Biskupiju poznaje kao Pet Crkava na Kosovu Polju. Danas je to značajno mjesto izučavanja hrvatske nacionalne arheologije.
Biskupija
U vrijeme kada je Hrvatska bila povezana sa Ugarskom unijom, Knin su koristili hrvatski velikaši Šubići, Bribirci i Nelipići kao svoje bansko sjedište. Nakon dolaska Turaka 1522. godine, kninsko pučanstvo odlazi na sjever i na područje dalmatinskih krajeva i otoka, a u Knin se vraćaju sa franjevcima za vrijeme vladavine Venecije. Padom Mletačke republike dolazi pod vlast Austrije, zatim Napoleona, pa opet Austrije sve do 1918. godine. U Jugoslaviji (i staroj i socijalističkoj), Knin se planski i sustavno naseljavao srpskim stanovništvom. Osamostaljenje Republike Hrvatske 1990. godine srbočetnička vojska pokušala je osujetiti i amputirati i upravo sa sjedištem u Kninu započela balvan revoluciju, kojom su protuustavno proglašavali autonomiju u područjima gdje su oni bili većinsko stanovništvo. Hrvatskoj je tako nametnut obrambeni rat, a operacija Oluja u kolovozu.1995. godine je ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.
Hrvatska zastava na Tvrđavi
Knin treba posjetiti ne samo u kolovozu. U Knin treba doći i u opuštenoj atmosferi, neopterećeni emocijama iz kolovoza, otkriti i njegove prirodne ljepote, otkriti smireni život uobičajen za male gradove, susresti dobronamjerne i tradicionalno gostoljubive ljude Dalmatinske Zagore, popeti se na Dinaru, okupati se u rijeci, zajahati konja, uživati u pogledu s Tvrđave.
Dio Dinare
Vrh Dinare