nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Omiš

Omiš je moja slijedeća destinacija ako slijedim Cetinu u ovom virtualnom tour-u po Hrvatskoj. Sada Cetina prelazi iz svog mirnog toka ubrzano, hitreći prema moru, kroz uski kanjon, među visokim stijenama, da bi opet na kraju puta mirno se stopila sa omiškim morem.
Omiš
Omiš
Omiš će nas impresionirati svojim smještajem, nad gradom su nadvijene stijene Omiške Dinare, na kojima se ističu tvrđave Mirabela i Fortica, a s druge strane Cetine jednako se robusno nadvio i Mosor sa svojim liticama.                                  

Fortica
Odmah će nam biti jasno i zašto je Omiš poznat kao grad gusara, jer je ovakav smještaj omogućio gradu obranu u prošlosti. Danas se Omiš, radeći na razvoju kulturnog turizma, ponovo sjeća svoje prošlosti, pa se već 5. godinu zaredom održavaju Gusarske večeri, gdje se, bazirana na povijesnim činjenicama iz 13. stoljeća održavaju gusarske bitke, a sudjeluju uz Omiške Gusare i Kumpanji s Korčule, Dubrovački trombonjeri i Kliški Uskoci.
Gusarske večeri
Gusarstvo je ovdje imalo važnu obrambenu ulogu još u doba Ilira,  ali kada su zavladali Rimljani gusarstvo je zabranjeno. U srednjem vijeku ponovo oživljava, pa se privredni napredak Omiša znatno vezivao za gusarstvo. Kao odlični pomorci vršili su vršili nadzor nad plovidbom u Jadranskom moru, ugrožavajući mletačke lađe i njihove posjede u Dalmaciji, kao i brodove napuljskog kraljevstva. Omišanima se plaćao danak za slobodnu plovidbu. Omiški gusari su bili posebno opasni za vrijeme vladavine moćnih knezova Kačića.
Mirabela i stari grad
Povijest gusarstva upravo odražavaju tvrđave Fortica i Mirabela. Tvrđava Fortica je na samom vrhu Omiške Dinare, s koje se moglo nadzirati veliko područje na kopnu i moru: Brač, Hvar, Šolta, Poljica..., a tvrđava Mirabela je bila izvidnica za cijeli grad. Oko tvrđave Mirabela (Peovica) formiran je srednjovjekovni Omiš, kojega čine kamene kuće povezane uličicama i tgovima, na kojima se odvijao cijeli život. Grad je bio ograđen zidinama, koje su u 19. stoljeću porušene, od kojeg je dana ostala samo utvrda Turjun s istočne strane. Među tim kamenim kućama straog grada, na trgu ispred Crkve Sv Mihovila je danas pozornica na kojoj se održava već 45. godina Festival Dalmatinske Klape.
Festival dalmatinskih klapa
Omiš ima 8 crkava: Crkva Sv. Petra sagrađena još u ranokršćanskom vremenu u 11. st. iz vladavine kralja Slavca, Crkva Sv. Mihovila, župna crkva, sagrađena u 17. stoljeću, na temeljima starokršćanske, s mješavinom elemenata gotike, renesanse i ranog baroka, zatim Crkva Sv. Duha, kasnorenesansna građevina iz 16. stoljeća, u kojoj su se održavale skupštine pučana, Crkva Sv Marije na starom omiškom groblju, Crkva Gospe od Karmela, Crkva Sv Luke, Crkva Sv Stjepana i ostaci Crkve Sv Ivana.
Crkva Sv Petra
Crkva Sv Mihovila
Nakon Kačića gospodari Omiša bili su knezovi Šubići, braća Horvat, bosanski velmoža Hrvoje Vukčić Hrvatinić, ban Ivaniš Nelipić, obitelj Mate Talovca kojemu je grad dao kralj Žigmund, a kad je Ladislav Napuljski Dalmaciju prodao Mlečanima, Omiš ostaje pod njihovom vlasti do 1797. godine. Nakon propasti Venecije kratko pripada Austriji, zatim mirom u Požunu Francuzima, te opet Austriji do 1. sv. rata.
Stup srama na trgu
Omiš je danas važno turističko odredište za mnoge turiste, kao i čitava Omiška rivijera od Duća do Piska, jer obiluje savršenim šljunčanim i pješčanim plažama, kao i čistim morem, sve jedno mjesto ljepše od drugoga, pa mislim da ću u svako od posebno doći i istražiti ih. 
Brzet
U Omišu je najpoznata plaža Punta, te Brzet. Punta me oduvijek podsjećala na plažu iz američke serije Baywatch, a sjećam se da su i moja djeca svojedobno utrčavala ovdje sa plutačama, glumeći Pamelu Anderson. Na plaži su dostupni različiti sadržaji za rekreaciju, odbojka u pijesku, skijanje na vodi, jedrenje na dasci... Kad ovome dodamo još i Cetinu, koja je odlično mjesto za rafting, kanoning, kayaking, te planine za slobodno penjanje, htjeti ćemo češće doći u Omiš. 
Plaža Punta
Punta
Rješenje problema prometnog čepa u Omišu se nazire, pa će biti još omiljenija destinacija. Za sada se gužva može izbjeći vožnjom iza brda, kroz Srinjine i Tugare.

Ušće Cetine