srijeda, 17. kolovoza 2011.

Trilj

Prateći ovu prekrasnu rijeku kroz Sinjsko polje doći ćemo do Trilja i odmah ćemo primjetiti da je Trilj slikoviti mali gradić, pravi raj za izletnike u zelenu oazu, kroz koju mirno vijuga Cetina.
Trilj
I ovdje je život ostavio svoje brojne tragove iz prapovijesti., a ilirsko pleme Delmati su imali ovdje svoje gradine na mjestu današnje crkve Sv. Petra.

U rimsko vrijeme ovdje je na visoravni uz cestu koja je vodila od Salone u unutrašnjost sagrađen rimski vojni logor Tilurij, po kojem je Trilj i dobio ime, a bio je jedan od najznačajnijih vojnih središta rimske provincije Dalmacije. U ovoj impozantnoj vojnoj arhitekturi pronađeni su i ostaci stubišta koji su vodili do cisterne, koja je služila za opskrbu logora vodom.
Tilirium
U vrijeme dolaska Hrvata u 7. stoljeću ova utvrda je imala značajnu ulogu u obrani šireg područja Salone, a u vrijeme Mlečana služeći također kao utvrda dobije ime Gardun (guard=straža).
Tilirium - Gardun
Poznate hrvatske utvrde iz srednjeg vijeka ovdje se spominju Nutjak, koju Triljani jednostavno zovu kuletina, vlasništvo Žarka Dražojevića, poljičkog kneza, kojemu je služila za obranu Poljica od Turaka.
Također je tu i utvrda Nelipića Čačvina, zapravo postoji legenda o ćaći (ocu ) i sinu, koji su se posvađali , pa sin ode na zapad i sagradi utvrdu Sinj, a otac sagradi Čačvinu.
Nutjak
 Pogledamo li danas Trilj otkrit ćemo zanimljivu arhitekturu skupa kamenih kuća, povezanih dvorištem u kojem bunar čini mjesto okupljanja, popločane uličice između kuća koje dodaju svoj topao karakter, ponosne balature gdje điran raste iz kamena i raznim bojama privlači pažnju na sebe, tu je i odrna s vinovom lozom, pravi mali vinograd, a ujedno i sjenica ispred kuće, suhozidna kamena ograda da bi čitav prostor dobio svoju intimu... mir koji se tu prostire izaziva nostalgiju i htjeli bismo bar na trenutak zaustaviti vrijeme.
Etno selo Trilj
 Prošetamo li do Cetine u samom centru Trilja, gdje je rijeka raširila korito, a čovjek sagradio most, možemo zastati gledati rijeku ili uz nju prošetati uređenom šetnicom, ili se samo spustiti u nju čamcem ili kanuom, ali možemo krenuti i dalje jer je čitav kraj premrežen stazama i putevima, koji nam svjedoče živu komunikativnost ovih ljudi, a prohodnost staza govori o njihovom poštovanju prirode.
Šetnica uz Cetinu
Staze nas mogu odvesti u bilo kojem pravcu, ili južno kroz zelene brežuljke i vinograde u Čaporicu ili zapadno u Košute, sjeverno u Grabske mlinice, pa sve do planinskih vrleti Kamešnice, ako se hodajući zanesete i zaboravite na vrijeme.
Izvor Graba
Grab - mlinice
Sve su ovo izvrsne predispozicije za razvoj avantursitičkog turizma tipa planinskog biciklizma, jahanja, trekinga ili pak raftinga, kanjoninga kanu safarija. 
Šetnja kroz prirodu
Planinski biciklizam
Cetina
A ako dođete na triljsku glavnu svečanost Sajam Sv. Mihovila, zaštitnika Trilja, vidjet ćete kako ovaj mirni gradić za čas postane središte trgovine i zabave uz tradicionalnu procesiju i uz zanimljiv kulturno zabavni program.
Crkva Sv Mihovila - zaštitnika Trilja -iz 18. st.
Sajam Sv Mihovila
Sa sajma ponesite suvenir - Triljska grotulja - ogrlica napravljena od niza oraha. A ako ste djevojka i mladić vam pokloni grotulju i stavi vam je oko vrata, ako ste je prihvatili, dali ste poruku da ste prihvatili  i ljubav tog mladića, dakle, nemojte se igrati s osjećajima, uzmite je samo ako ćete i uzvratiti ljubav.
Triljska grotulja