utorak, 16. kolovoza 2011.

Sinj






Velika Gospa je za mene oduvijek imala poseban čar i magičnu notu dok sam gledala svoje kako se pripremaju hodočastiti u Sinj, pa sve i do danas kada i ja hodočastim i kada sam otkrila drage ljude koji čekaju budni na svojim vratima, kako bi pružili svoj dom na odmor i okrijepu. 
Sinj - istaknuta tvrđava
Sinj je središte Cetinske krajine, smješten uz rijeku Cetinu u njenom toku kroz plodno sinjsko polje i okružen u kotlini planinama Dinarom, Kamešnicom i Svilajom, sa kontinentalnom klimom, hladnom zimom i sparnim ljetom.
Sinj
Ostaci iz neolitika govore o naseljenosti ovog kraja još u prapovijesti, zatim su ovdje bili naseljeni Delmati, ilirsko pleme čije se područje protezalo od Neretve do Krke, te im je ovdje bilo središte. Za ostacima poznate utvrde Setovija na kojoj su Delmati dugo odoljevali Rimljanima, upravo se na ovom području traga. Rimsku legiju predvodio je Oktavijan, koji je u ovoj bitci ranjen, te je tek iduće godine uspije osvojiti, zahvaljujući tome što se Delmati ostali bez hrane. 

Tvrđava i Kamičak kula

Zatim se povijest uglavnom ponavlja kao i kod drugih dalmatinskih gradova, pod vlasti su Rimljana, zatim ga naseljavaju Hrvati, potom u srednjem vijeku za to područje se bore Mlečani, Turci, Napoleon, Austrija...

Tvrđava Sinj je u srednjem vijeku vlasništvo bribirskih knezova Šubića, te potom Nelipića.
Mlečani su na ovo područje poticali naseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, jer se radi turskih opsada osulo domicilno stanovništvo, a kako je Sinj bio na graničnom području, bilo ga je teško braniti, naročito jer je Turcima bio zanimljiv, radi osvajanja Dalmacije, pa su na njega često napadali. Tako su velike skupine predvođene franjevcima iz Rame doseljene u ovo područje, a i šire po Dalmaciji.
Tvrđava  sa kapelom u čast Gospi
 Najznačajniji događaj iz povijesti Sinja svakako je pobjeda nad Turcima 1715. godine, koja se i danas obilježava održavanjem tradicionalne viteške igre Alka, u kojoj alkari na konju pokušavaju u galopu pogoditi mali željezni obruč, alku u sredinu, "u sridu", a sve simbolizirajući pobjedu nad turskim osvajačem, slaveći junaštvo i otpor svakom zlu.
Alkarska povorka- povijesna razglednica
 Te godine 1715. krajem srpnja krenuli su Turci sa Livanjskog polja, predvođeni Mustafom Čelić sa 60000 napadača u osvajanje Cetinske krajine, zauzeli Vrliku, zatim Otok koji je potpuno uništen i spaljen, u kojem su poginuli branitelji, a pobijene žene i djeca. Došli su topništvom pod Sinj, kojeg je branilo i odoljevalo napadima 700 branitelja. U tvrđavu su sklonio i puk, okupljen u molitvi oko slike Blažene Djevice Marije, pod predvođenjem fra Pavla Vučkovića i don Ivana Flipovića Grčića. Turci su ukopali topove sasvim blizu, te je bilo nemoguće braniti se, te je već krenulo pješaštvo na tvrđavu, a kada neprijateljsko koplje pogodi don Ivana, gradski izvorima poteče krv. Kod Turaka nasta žeđ, dizenterija i strah, te u osvit Velike Gospe prekinu opsadu i pobjegnu u Livno, zvona označe pobjedu, a gradskim izvorima ponovo poteče zdrava voda, a Sinjani zahvalni Gospi pripisujući joj ovo čudo, okruniše njenu sliku, a zato što su velikim junaštvom i ratnim umijećem uspijeli obraniti svoj životni opstanak i kršćanstvo, dobili su od pape Lava X 1719. godine časni naslov "predziđe kršćanstva".
Alkar na trkalištu
Alkarska povorka
Uskoro će se navršiti 300 godina od ove pobjede i ujedno 300 godina igranja Alke.

Za vrijeme posjete cara Franje Josipa Sinju, Sinjani su upriličili trčanje Alke, koja se caru svidjela te je odredio stalnu godišnju pomoć za ovu manifestaciju.
U to vrijeme je otvorena i Franjevačka gimnazija, to je prva javna gimnazija u Dalmaciji sa hrvatskim kao nastavnim jezikom. Sinj se povezuje željeznicom sa Splitom (Sinjska rera, koje danas nema), te mostovima preko Cetine sa ostalim krajevima i Bosnom.
Sinj -Crkva
1898. godine jak potres nanosi Sinju značajne štete.

Sinj je značajnije stradao i nakon Drugog svjetskog rata, od savezničkog bombardiranja, budući da je bio jaka utvrda NDH.

Sinj nije pao u srpske ruke tijekom Domovinskog rata, ali je kao granični grad sustavno napadan i bombardiran.

Alkari na pjaci
Alkar i Gospa Sinjska
Sinj je danas grad koji će pokazati da su njezini zaštitni znakovi Sinjska Gospa i Alka, vrijednosti koji nisu samo slavljenje prošlosti, već koji znače i budućnost i visoku moralnu vrijednost koja je bezvremenska. Ovdje se može osjetiti susret s transcendentalnim, božanskim kada s hodočasničkim kolonama ulazite u grad i to svakako treba doživjeti.