utorak, 9. kolovoza 2011.

Vodice

E, sad bi već bilo vrijeme i okupati se na nekoj plaži. U zadnje vrijeme svi govore o plaži u Vodicama. Pa kad smo već na putu svratili sa rijeke Krke u Skradin, nedaleko su Vodice, pa idemo vidjeti što nam to mjesto može pokazati.
Vodice
Vodice
Vodice su mali primorski grad sa cca 10 000 stanovnika. Razvile se su kao malo ribarsko mjesto, a povijesne promjene: Liburni, Rimljani, Mlečani, Turci...itd... se i ovdje ponavljaju kao i u Skradinu, pa nećemo u detalje, jer na Vodice nisu imale prevelik utjecaj s obzirom da je obala tada bila slabo naseljena, a ovo mjesto sa samo nekoliko kuća.
Vodice trg
Kuće su građene u tipično mediteranskom stilu, tijesno jedna uz drugu. U srednjem vijeku su oko grada podignute zidine i kule, radi lakše obrane, ali su nakon prestanka opasnosti od Turaka porušene, pa se danas može samo pretpostaviti gdje su se nalazile. Iz povijesti se pamti bitka sa Turcima iz 17. st. opjevana u pjesmarici Andrije Kačić Miošić, kada su Vodičani pobijedili prepolovivši tursku vojsku, nakon čega nisu imali težih napada.

Riva
Nastanak Vodica vezan je uz početak gradnje crkve sv. Križa kraj današnjeg hotela Punta, 1402. godine. Te godine jedan šibenski zapis imenuje Vodice po prvi puta. U njemu se nalaže vodičkim kmetovima i težacima da moraju platiti za gradnju šibenske katedrale.
Vodice- Crkva sv Križa
Ono što je značajno za Vodice je da su dobile ime po brojnim izvorima od kojih se neki nalaze u moru nedaleko od obale. Pritjecanje slatke vode čini more posebno čistim i bogato ribama, školjkama i rakovima. Upravo zbog brojnih izvora sagrađeni su i bunari koji ljudima nisu samo značili mjesto odakle su uzimali vodu, već i mjesto sastajanja, druženja, pjesme. Nije ni čudno da se danas najpoznatija klapa iz Vodica upravo zove: Bunari. Značajno je spomenuti da su Vodice sve do 19. stoljeća izvozile vodu.

Danas su Vodice poznati turistički centar na srednjem Jadranu, sve u mjestu je usmjereno na turizam. Mnogobrojne su mogućnosti jednodnevnih izleta iz Vodica u obližnje Nacionalne parkove: Krka, Kornati, ali i Velebit i Plitvička jezera.
Vodička riva
Vodice- ulica
Velike su smještajne mogućnosti u mnogobrojnim hotelima i povoljnom privatnom smještaju, sa bogatim jelovnicima na kojima će se naći morski plodovi na sto načina, ali i urod iz plodnih okolnih polja. Čiste plaže, toplo i bistro more pravi su raj za kupače, ronioce i surfere. Najpoznatija je Plava plaža, to je šljunčana plaža od finih oblutaka, duga 4 km, potpuno je opremljena i uređena, tijekom ljeta ima organiziranu školu ronjenja i jedrenja na dasci, a s obzirom da plaža spaja Vodice i Tribunj, u Tribunju se možete priključiti podvodnom foto-safariju. Osim ove središnje plaže, u mjestu se nalazi i nekoliko manjih šljunčanih plaža. 
Vodice - hrvatski St Tropez
Plava plaža
Plaža se na prvi pogled doima pretrpanom mnogobrojnim turistima, ali ako se znate opustiti to vam neće smetati, već će upravo taj žamor koji čujete dok se odmarate na suncu, biti dio šarma ove plaže.Osjetit ćete se povezani, a ipak intimno odvojeni.
Vodeni tobogan
Pa idemo onda doživjeti vodu iz Vodica!