četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Zadar

Zadar je drugi po veličini grad na dalmatinskoj obali, a u mnogim se europskim medijima opisuje kao vodeće lifestyle odredište na Jadranu.

Zadar je star više od 3 tisuće godina, prvi put se spominje kao naselje ilirskog plemena Liburna, zatim su ga kolonizirali Grci, pa Rimljani, a bio je i središte bizantske provincije Dalmacije. Veće naseljavanje Hrvata ovdje je zabilježeno u 10. stoljeću.
Zadar
Zadar
Nakon Bizanta osvajaju ga Mlečani, a kao stalna meta turskog topništva iz osvojenog zaleđa, Zadar je sa sustavom utvrda, zidina i obrambenih kanala postao najveći grad-utvrda u Mletačkoj Republici.

Narodni trg
Zatim se na vlasti smjenjuju Austrija, pa Francuska za vrijeme Napoleona, a 1813. g. ponovo ga preuzima Austrija, u čije vrijeme je povezan preko Velebita sa Zagrebom i Bečom, te se raširio na sve strane, pošto je prestao biti grad-utvrda. Rapallskim ugovorom iz 1920. g., Zadar je pripojen Italiji i ostao u njenom sastavu sve dok kraja Drugog svjetskog rata, a u to vrijeme Split je preuzeo ulogu glavnog grada Dalmacije.


Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 1991. g. u srpskoj agresiji, Zadar je žestoko napadnut i brutalno razaran. No, kao i svaki put nakon razaranja, Zadar je ponovo nicao iz ruševina, svaki put ljepši i bogatiji.

Crkva Sv.Marije
Unatoč strašnom razaranju u staroj jezgri ostataka prošlosti ima na sve strane- zidine, kule, rimski forum, bazilika Sv. Donata iz 9. stoljeća, simbol Zadra, obnovljene crkve Sv. Krševana i Zvonik Sv. Marije iz 12. stoljeća, Katedrala Sv. Anastazije (Stošije) i mnogi drugi, a u sklopu zadarskog samostana benediktinki Sv. Marije je jedna od najvrijednijih izložbi "Zlato i srebro Zadra", koja najočitije govori o jedinstvenoj prošlosti grada.
Zadar- zidine grada kraj crkve Sv. Krševana
Crkva Sv.Donat
Katedrala Sv.Stošije
Najpozantija zadarska ulica još iz rimskog doba, Kalelarga (Calle Larga) ili Široka ulica, za Zadrane je jedan od najopjevanijih simbola grada koji znači mjesto druženja, zabave i razonode. Njome se dolazi na Narodni trg, središte javnog života Zadra, te dalje  na rimski forum.
Kalelarga


Zadraska riva je prekrasno mjesto za šetnju uz more, a u sklopu rive su i poznate Morske orgulje, koje su postale nezaobilazno mjesto tuirističkih obilazaka, a koje još nazivaju i "orkestar prirode", jer neobičnom konstrukcijom kamenih stuba i polietilenskih cijevi, nagiba i kanala, more svira bezbrojnim izmjenama plima i oseka, te uslijed jačeg ili slabijeg udaranja valova, čini neponovljivu melodiju.Odnedavno je ovo mjesto postalo i zadarska plaža, jer je zadarska riva jedna od rijetkih na kojima je more pogodno za kupanje.
Riva
Morske orgulje
Čudesnoj igri ritma valova pridružuje se i svjetlosna igra sa još jedne urbane instalacije istog autora nazvane Pozdrav suncu,. Načinjena je od tristo višeslojnih staklenih ploča u krugu promjera 22 m ispod kojih su fotonaponski solarni moduli, koji danju apsorbiraju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u električnu, koja noću po programiranom scenariju proizvodi čudesnu svjetlosnu igru.
Pozdrav suncu
Na ovom mjestu je i zasigurno "najljepši zalazak sunca na svijetu" kako je izjavio Alfred Hitchcock prije više od 4 desteljeća.
Zadar - "najljepši zalazak sunca"
Zadar se svojim inovacijama dokazuje kao žilav, inventivan i kreativan grad, koji ne živi samo od prošlosti. Vrlo je zanimljiv i kada nudi sadržaje kao što su The Garden festival, jedan od najživljih festivala, pretvarajući Zadar svakoga srpnja u europsko središte klupske glazbene scene.S obzirom na dobru prometnu povezanost  uvođenjem niskotarifnih letova iz Europe, te s obzriom na blizinu čak 5 nacionalnih parkova: Paklenica, Velebit, Plitvička jezera, Kornati i Krka, Zadar zaista postaje "in" odredište mnogobrojnih turista.